Lytning og læsning som kreative processer? - Stougaard Pedersen, Birgitte (Peripeti, 2012)
Is it possible to understand the acts of listening and reading as creative processes and if so, which types of knowledge do these acts generate? By collocating the creativity thinkers Christopher Frayling and Niels Lehmann (and through him, Edward de Bono), the paper presents a phenomenologically inspired method that understands listening and reading as creative processes. One of the points of the paper is to investigate if and how creativity thinking is perhaps imbued with implicit dimensions like spatiality and non-linearity. Birgitte Stougaard Pedersen drøfter, hvordan kunstneriske og videnskabelige praksisformer kan relateres uden at medieres. Med artiklen indtager Stougaard Nielsen en fænomenologisk position, som bl.a. slår til lyd for, at lyttestrategier kan struktureres metodisk – med kreative greb – som ‘rand’semantiske, fænomenologiske dimensioner. Artiklen undersøger operative og teoretiske aspekter af kreative læse- og lyttestrategier og drøfter muligheden for at træde ind i og ud af rollen som fænomenologisk lyttende betragter.