IBSEN, KVINNENE OG FRIHETEN: Nora, fru Alving og Hedda Gabler - Rekdal, Anne Marie (Peripeti, 2006)
Ibsens kvindeskikkelser behandles i Anne Marie Rekdals læsning af Et dukkehjem, Gengangere og Hedda Gabler. Med teoretisk afsæt i Jacques Lacans psykoanalyse diskuterer Rekdal frihedsbegrebet i forhold til de kvindelige hovedpersoner, Nora, fru Alving og Hedda Gabler. Ibsen har et ubestridt ry som forkæmper for kvindernes frihed, men Rekdal viser at disse dramaer ikke bare er grænsesprængende men også bevarende i fremstillingen af den patriarkalske samfundsorden. Hos Ibsen er patriarkatet både frihedsknægtende tvang og den ’symbolske orden’ uden hvilken subjektet går til grunde.