Det umuliges muligheder: Praksisbaserede perspektiver på scenekunstnerisk bearbejdelse - Grue, Rune David (Peripeti, 2024)
Artiklen er baseret på interviews med en række scenekunstnere, som alle har beskæftiget sig med det, jeg kalder “umulige” bearbejdelser – noget, jeg også selv har været optaget af i mit arbejde som instruktør og bearbejder. I artiklen forsøger jeg, eksemplificeret gennem de interviewedes praktiske erfaringer, at identificere nogle af de udfordringer, som kan gøre et materiale særligt vanskeligt at omsætte til scenen og få bearbejdelsesopgaven til at forekomme “umulig”. Artiklen beskæftiger sig med, hvilke kunstneriske strategier, de interviewede har brugt i mødet med disse udfordringer, og viser, hvordan netop det “umulige” i et materiale potentielt kan bruges som kunstnerisk brændstof. Artiklen er skrevet som del af mit KUV-projekt Umulige Bearbejdelser, støttet af Kulturministeriet. The article is based on interviews with theatre artists, who have all dealt with what I would call “impossible” adaptations – something that I myself have been interested in as a director and adapter. In the article, using examples from the practical experiences of the interviewees, I try to identify some of the challenges which can make a material particularly difficult to transform to the stage, and make the task of adaptation seem “impossible”. The article deals with artistic strategies that the interviewees have used to confront these challenges and shows how precisely the “impossible” aspects of a material potentially can be used as artistic fuel. The article has been written as part of my artistic research project Impossible Adaptations, funded by the Danish Ministry of Culture.