Bent Lorentzen Ej blot til lyst – eller trøst? Tragisk og komisk opera af Bent Lorentzen - Bonde, Lars Ole (Peripeti, 2021)
Lars Ole Bonde præsenterer en sammenlignende analyse af to operaer af Bent Lorentzen, Danmarks mest produktive operakomponist. Den ene blev produceret af teater Kaleidoskop i København, den anden som turnerende ”camplet-opera” af Den Jyske Opera. Der er meget iøjne- og iørefaldende forskelle på den tragiske opera Tristan-Variationer og den komiske Pergolesis hjemmeservice. Men der er også en række overraskende ligheder, som bl.a. afdækkes ved hjælp af et musikdramaturgisk analyseapparat, udviklet af komponisten selv i bogen Musikdramaturgi. The Danish composer Bent Lorentzen (b. 1935) has composed 15 operas, all very unique in their dramatic architecture and their musical style. he article is a comparative analysis of the dark, modernist Tristan-Variations (1979) and the comic palimpsest Pergolesi’s homeservice (1998). Common dramatic features are identiied, with special focus on two characteristic features in Lorentzens” music theatre: the comic and the performative dimensions.