Bytte, gave og offer i Et dukkehjem og Fruen fra havet - Dines Johansen, Jørgen (Peripeti, 2006)
Artiklen forbinder to centrale temaer i Ibsens samtidsdramaer. Udvekslingen mellem mand og kvinde i ægteskabet analyseres med afsæt i Marcel Mauss’ teori om bytte og gavegivning, og knyttes sammen med ideen om forvandling. Dines Johansen viser, at forvandlingen, som hos Ibsen betragtes som nødvendig, hvis forholdet mellem mand og kvinde skal blive autentisk og holdbart, kræver, at udveksling som bytte suspenderes til fordel for gavegivning. Behandler Et dukkehjem og Fruen fra havet