Dans på nattens gyldne parket - Jørgensen, Dorthe (Passage - Tidsskrift for litteratur og kritik, 2003)
Rusens inspiration er tema for Dorthe Jørgensens bidrag om rusen og den intellektuelle. Det er digterens lod og længsel at løfte og blive løftet, at blive opfyldt, at se verden som den er, at møde den gennem inspirationens berusende klarhed. Og at udtrykke det sete og følte i poesien. For i beruselsen er også sandheden, om end kun for et øjeblik. Dette syn på kunstneren og inspirationen finder man også hos Dorthe Jørgensen, der beskriver inspirationen som en rus, der løfter og hidrører fra noget, der er større end mennesket selv. De indsigter intellektuelle tænkere og kunstnere på denne måde kommer i besiddelse af, bør de holde fast i, mener Jørgensen, der finder det ubegribeligt, at mange er så villige til at ofre deres egen og andres intellektualitet.