Redaktionelt forord - Passage, Passage (Passage - Tidsskrift for litteratur og kritik, 2018)
Dette nummer af Passage fokuserer på de erkendelsesmæssige og metodiske udfordringer, der går på tværs af litteraturen og videnskaberne. Hvordan har litteraturen sat videnskabernes usikkerheder og forhindringer under luppen? I hvilken grad bygger den faktuelt orienterede videnskab på narrativer, billeder og figurer fra fiktionens verden? Med et perspektiv fra baglokalets vanskelige eksperimenter snarere end de polerede faktas strålende udstillingslokale, prøver nummeret at opridse et større vidensfelt, der inkluderer både ånds- og naturvidenskaberne. Dette nummer af Passage tegner en linje fra undersøgelsen af, hvordan litteraturen og videnskaberne former hinanden til stadig mere eksplicitte refleksioner over, hvordan den gensidige infiltrering samtidig skaber usikkerhed og prekær viden. Det peger også på en vanskelig, men frugtbar udvidelse af vidensbegrebet fra de traditionelt videnskabelige felter til også at inkludere fx venskabet, narrativer og kunstnerisk praksis. Dermed tilbyder det ingen entydige svar på forholdet mellem litteratur, viden og videnskab. Til gengæld opridser det et større problemfelt, hvis interne overlap, forskelle og udviklinger netop kan synliggøres og klarlægges.