Tørst og tekst - Bäcklund, Jan (Passage - Tidsskrift for litteratur og kritik, 2003)
Sproget flyder også over hos François Rabelais – her af vin og ikke LSD. I forordene til bøgerne om Gargantua og Pantagruel opfordres læseren til at drikke. Jan Bäcklund tager Rabelais på ordet, skåler med bogen, og bringer os ind i et univers af grotesk drukkenskab. Forordet indleder teksten, ligesom skålen indleder drikkeriet. Bogen er fyldt op med tekst, som flasken er fyldt op med vin, og den metaforiske lignelse mellem flaske og bog er, ifølge Bäcklund, et gennemgående tema hos Rabelais. At skåle med bogen svarer til at trække proppen af flasken og smage på ordene, og det gør Bäcklund i sin undersøgelse af forholdet mellem tørst og tekst hos Rabelais.