Det encyklopædiske hos Proust - Østergaard, Svend (Passage - Tidsskrift for litteratur og kritik, 2003)
Intrikate forbindelser finder man ligeledes i Prousts På sporet af den tabte tid, og Svend Østergaard demonstrerer i sin artikel, hvordan værkets encyklopædisk umådeholdne beskrivelser af omgangsformer, arkitektur, påklædning, diskussionsemner og ikke mindst navne tjener en overordnet funktion, nemlig blandt andet at afdække selskabsverdenens sociale dynamik.