Sækulariseret alviden - Schmidt, Rigmor Kappel (Passage - Tidsskrift for litteratur og kritik, 2003)
Vi er stolte af for første gang på dansk at kunne præsentere Jorge Luis Borges’ essay “John Wilkins analytiske sprog”, der nok er allermest kendt for omtalen af en vis særpræget kinesisk encyklopædi. Essayet stammer fra samlingen Otras Inquisiciones, hvor Borges, som Rigmor Kappel Schmidt fremfører i sin artikel, gennem titlen positionerer sig i forhold til inkvisitionens videnskabsfjendske og nysgerrighedsbremsende undersøgelser. Essayet viser også tydeligt, hvad Kappel Schmidt betegner som “Borges’ kærlige fascination af et absurd, totaliserende projekt.” Hun slår i sin artikel netop ned de steder i Borges' værk, hvor forfatteren filosoferer over nogle af de (umulige og ikke-rationelle) tankefigurer, der knytter sig til den ellers særdeles rationelle encyklopæditanke.