Opium - Møller, Lis (Passage - Tidsskrift for litteratur og kritik, 2003)
Mange kunstnere har gennem tiden brugt forskellige narkotika for at hjælpe inspirationen på vej. Flere romantikere så opiumsrusen som en inspireret tilstand, der frisatte kreativt potentiale fra fjerne egne af sjælen. Bagsiden af denne bevidsthedsudvidelse var afhængighed. Lis Møller analyserer tekster af de romantiske opiumsædere S. T. Coleridge og Thomas De Quincey og redegør for, hvordan opiumsindtagelsen påvirkede deres litteratur og afspejledes i den.