Tilegnelser - Hansen, Maria Fabricus (Passage - Tidsskrift for litteratur og kritik, 2003)
I Maria Fabricius Hansens artikel “Tilegnelser” drejer det sig om senantikkens kultur som encyklopædisk projekt. Hvor den encyklopædiske eklekticisme inden for senantikkens arkitektur og litteratur traditionelt er blevet betragtet som en både fantasiløs og klodset håndtering af fortidens arv, foreslår Fabricius Hansen, at den i stedet skal betragtes som et æstetisk og indholdsmæssigt ideal i tiden; et ideal, der i langt højere grad end klassisk helhedstænkning rummede store erkendelsesmæssige potentialer.