Redaktionelt forord - Redaktionen, Passage (Passage - Tidsskrift for litteratur og kritik, 2007)
I dette nummer af Passage vil vi se nærmere på nogle af de mange aspekter af bogen, der ligger uden for selve de litterære tekster, vi plejer at beskæftige os med, men som ikke desto mindre er afgørende for selve bogens væsen. Bogvæsen. Elementer som smudsomslag, publikationshistorie, typografi, illustrationer, forord, blurbs og papirkvalitet opfattes gerne som værkeksterne faktorer, der er ubetydelige i forhold til selve teksten, men med artiklerne i dette temanummer ønsker vi at gå det ideale begreb om ‘selve teksten’ på klingen og rokke lidt ved det autonome kunstbegreb, det er udtryk for. En litterær tekst står aldrig alene. Den vil altid allerede inden sin udgivelse være situeret i en lang række forskellige kontekster, og ved at flytte blikket fra teksten til bl.a. dens paratekstuelle, materielle og økonomiske kontekster vil vi forsøge at indkredse og identificere nogle af de talrige, sædvanligvis underbelyste mekanismer, der i en vis udstrækning determinerer tekstens tilblivelse og videre skæbne på bogmarkedet og i litteraturhistorien, og som ikke mindst kan være styrende for vores egen tilgang til værket.