Fra oktoberrevolutionen til det udviklede socialistiske samfund - Riishøj, Søren (Økonomi & Politik, 2026)
Året 1977 var 60-året for den russiske Oktoberrevolution og året, hvor Sovjetunionen fik sin fjerde forfatning. Oktoberjubilæet kom til at præge det sovjetiske samfund på alle niveauer: massemedier, folkelige bevægelser og virksomheder mobiliseredes overalt til festligholdelsen af det store jubilæum. De sidste fire måneder op til oktoberjubilæet stod helt i forfatningsdiskussionens tegn. SUKP's centralkomité gav i maj 1977 startskuddet med den enstemmige vedtagelse af at sende et forfatningsudkast, udarbejdet af et forfatningsudvalg med Leonid Bresjnev som formand, til diskussion i den sovjetiske befolkning. Flere gange tidligere var der blevet fremsat planer om en revision af Stalins grundlov fra 1936. Khrusjtjov formåede ikke at realisere planen, da han ved begyndelsen af 1960'erne proklamerede overgangen til den udviklede socialistiske fase, også kaldet »hele folkets stat«, og andre planer i Bresjnev-æraen var indtil da forblevet på skrivebordet. At det lykkedes nu, tilskrives Bresjnevs styrkede stilling i SUKP. Afsættelsen af Podgornyj som Sovjetunionens præsident og Bresjnevs overtagelse af denne post må betragtes som en bekræftelse af Bresjnevs magtposition.