Nogle nye instrumenter i pengepolitikken - Larsen, Jens Holten (Økonomi & Politik, 2026)
Omslaget i de økonomiske konjunkturer og de heraf følgende ligevægtsproblemer, herunder især betalingsbalanceunderskuddet og dermed behovet for kapitalimport, har nødvendiggjort en tilpasning af pengepolitikken. Der gives i det følgende en kortfattet kronologisk oversigt over de pengepolitiske instrumenter, som Nationalbanken har indført i perioden maj 1975 til september 1977. Derpå gives eksempler på, hvorledes de pengepolitiske instrumenter påvirker renten på pengemarkedet (interbankmarkedet) samt pengeinstitutternes indlåns- og udlånsrentesatser.