Spanien efter Franco - Olsen, Ole Jess (Økonomi & Politik, 2026)
Spanien har i de knap tre år, som er forløbet siden Francos død, oplevet en hurtigt fremadskridende opløsning af diktaturets institutioner, som har overrasket mange, også indsigtsfulde iagttagere. Dette er sket efter fyrre års tilsyneladende ubevægelighed, hvor regimet gang på gang har demonstreret, at den liberalisering, der trods alt fandt sted fra tid til anden, mest var af propagandamæssig karakter og hele tiden kunne tilbagekaldes uden forudgående varsel. Henrettelserne af de fem unge regimemodstandere i september 1975, der fandt sted efter en summarisk rettergang og under højlydte protester fra de store vestlige allierede, bekræftede endnu engang Franco-statens repressive karakter.