Om analyse af kategorielle data: En kommentar til en kritisk kommentar - Christensen, Ole P. (Økonomi & Politik, 2026)
Kjeld Møller Pedersen (KMP) har i Økonomi og Politik kritiseret Socialforskningsinstituttets levevilkårsundersøgelse.¹) Jeg vil i det følgende kritisere de kritiske kommentarer, der vedrører forskningsteknikken. Kritikken af kritikken skal ikke opfattes som et forsvar for den forskningsteknik, der er anvendt i levevilkårsundersøgelsen, da den formentlig i en række henseender er kritisabel. Det vil jeg blot ikke gå nærmere ind på her. Når jeg føler anledning til at kommentere KMP's kritik, hænger det sammen med, at den er præget af mangel på præcision, unøjagtigheder og regulære fejl. Dette er yderst uheldigt, når man er ude i det fortrinlige pædagogiske ærinde at forbedre samfundsforskeres analyser af nominalskaladata.