Sovjetanalysen og den strukturale marxisme - Olsen, Henning (Økonomi & Politik, 2026)
Siden den russiske revolution er der stedse foregået en diskussion om Sovjetunionens samfundsmæssige natur. Ikke mindst marxister har bidraget med vægtige, teoretiske arbejder til denne diskussion, som synes intensiveret i 1960erne og 1970erne.¹) Formålet med nærværende artikel er imidlertid ikke at fremlægge og diskutere sådanne teorier, idet diskussionen begrænses til den franske marxistiske økonom Charles Bettelheims bidrag til sovjetanalysen. Man skal i denne forbindelse foretage en kritisk analyse af den franske strukturmarxismes anvendelighed ved studiet af USSR, idet det bl.a. skal undersøges, om Bettelheim opfylder det strukturmarxistiske program for en videnskabelig analyse.