Samfundsøkonomi og projektvurdering på energiområdet. - Mortensen, Jørgen Birk (Økonomi & Politik, 2026)
<div class="min-h-8 text-message relative flex w-full flex-col items-end gap-2 text-start break-words whitespace-normal outline-none keyboard-focused:focus-ring [.text-message+&]:mt-1" dir="auto" tabindex="0" data-message-author-role="assistant" data-message-id="95fd5c59-d458-48b9-9200-333ef83b282f" data-message-model-slug="gpt-5-6" data-turn-start-message="true"> I forbindelse med udformningen af energipolitikken er der behov for en række forskellige former for samfundsøkonomiske analyser. Der kan f.eks. være tale om at udføre analyser ved hjælp af makroøkonomiske modeller, vurdere investeringsprojekter ud fra samfundsøkonomiske og energipolitiske målsætninger, vurdere konsekvenser af tilskuds- og afgiftsregler eller takstpolitik i forbindelse med energileverancer. I det følgende behandles projektvurdering ud fra samfundsøkonomiske synspunkter samt nogle konsekvenser for tilskuds- og afgiftspolitik og krav til takstpolitik af en eventuel uoverensstemmelse mellem samfunds- og privatøkonomiske vurderinger.