Europæisk politisk samarbejde (EPS) - Brückner, Peter (Økonomi & Politik, 2026)
<div class="min-h-8 text-message relative flex w-full flex-col items-end gap-2 text-start break-words whitespace-normal outline-none keyboard-focused:focus-ring [.text-message+&]:mt-1" dir="auto" tabindex="0" data-message-author-role="assistant" data-message-id="3cf00b3a-3b98-4c07-a956-2ebb35db539b" data-message-model-slug="gpt-5-6" data-turn-start-message="true"> Lige siden undertegnelsen af Romtraktaten i 1957 har der været en voksende erkendelse af, at et samarbejde på det udenrigspolitiske område ville være et naturligt og ønskeligt sidestykke til det økonomiske samarbejde inden for De Europæiske Fællesskaber. Bestræbelserne på at skabe et udenrigspolitisk samarbejde blev i første omgang ikke så vellykkede som udviklingen i det økonomiske samarbejde. Først efter forskellige forgæves forsøg på at nå en aftale mellem medlemsstaterne i løbet af tresserne blev det europæiske politiske samarbejde (EPS) etableret i 1970 gennem vedtagelsen af Luxembourg-rapporten eller Davignon-rapporten.