Kommunalt selvstyre eller centralisering? - Waagstein, Eigil (Økonomi & Politik, 2026)
Den offentlige sektor kan have en mere eller mindre decentraliseret struktur afhængigt af, hvor stor en del af ansvaret for de offentlige opgavers udførelse, som er placeret i henholdsvis statsligt og kommunalt regi. Afgørende for en vurdering af, om der foreligger en decentral struktur eller ej, er, i hvilken udstrækning kommunerne har selvstændig beslutningskompetence i forbindelse med de opgaver, de udfører, og samtidig det finansielle ansvar for de udgiftsmæssige konsekvenser af deres dispositioner. I lyset af dette vil nærværende artikel søge at belyse udviklingen i den offentlige sektor i Danmark i de sidste 15 år.