Makroøkonomiske virkninger af den uformelle økonomi - Aage, Hans (Økonomi & Politik, 2026)
*]:pointer-events-auto R6Vx5W_threadScrollVars scroll-mb-[calc(var(--scroll-root-safe-area-inset-bottom,0px)+var(--thread-response-height))] scroll-mt-[calc(var(--header-height)+min(200px,max(70px,20svh)))]" dir="auto" data-turn-id="request-6a953eb8-f024-83eb-b5e5-5868b7a4dc69-11" data-turn-id-container="request-6a953eb8-f024-83eb-b5e5-5868b7a4dc69-11" data-testid="conversation-turn-32" data-turn="assistant"><div class="text-base my-auto mx-auto pb-8 [--thread-content-margin:var(--thread-content-margin-xs,calc(var(--spacing)*4))] @w-sm/main:[--thread-content-margin:var(--thread-content-margin-sm,calc(var(--spacing)*6))] @w-lg/main:[--thread-content-margin:var(--thread-content-margin-lg,calc(var(--spacing)*16))] px-(--thread-content-margin)"><div class="[--thread-content-max-width:40rem] @w-lg/main:[--thread-content-max-width:48rem] mx-auto max-w-(--thread-content-max-width) flex-1 group/turn-messages focus-visible:outline-hidden relative flex w-full min-w-0 flex-col agent-turn" data-conversation-screenshot-content=""> <div class="min-h-8 text-message relative flex w-full flex-col items-end gap-2 text-start break-words whitespace-normal outline-none keyboard-focused:focus-ring [.text-message+&]:mt-1" dir="auto" tabindex="0" data-message-author-role="assistant" data-message-id="a91cefc3-fcd6-4e4c-bae7-b41ed6fe0c92" data-message-model-slug="gpt-5-6" data-turn-start-message="true"> Undersøgelser fra forskellige lande tyder på, at omfanget af den sorte produktion svarer til 3-5 % af bruttonationalproduktet, og at den ubetalte produktion i husholdningerne svarer til ca. 33 % af BNP. Selv om tallene afhænger af beregningsmetoderne og varierer fra land til land, er de dog så store, at en nærmere belysning af disse uformelle sektorer påkalder sig betydelig interesse, dels på grund af deres samspil med den øvrige økonomi, dels på grund af deres selvstændige velfærdsvirkninger. Hvilke virkninger vil en begrænsning af den sorte produktion ved hjælp af øget kontrol have på de samlede skattebetalinger?