Løndannelse, indkomstpolitik og koordination af den samlede økonomiske politik - Dahl, Henrik (Økonomi & Politik, 2026)
<div class="min-h-8 text-message relative flex w-full flex-col items-end gap-2 text-start break-words whitespace-normal outline-none keyboard-focused:focus-ring [.text-message+&]:mt-1" dir="auto" tabindex="0" data-message-author-role="assistant" data-message-id="95663b17-f9fc-4231-9268-d1ae17b6e711" data-message-model-slug="gpt-5-6" data-turn-start-message="true"> Selv om det efterhånden er alment accepteret, at indkomstpolitik ideelt set er et velegnet instrument til at opnå konkurrenceevneforbedringer, viser et tilbageblik på den lange årrække med indkomstpolitiske initiativer, at de hverken er slået særlig bredt igennem eller har virket specielt effektivt. Estrup (1982) giver således en omfattende oversigt over indkomstpolitikkens historie siden 1962 og kan konkludere, at der i det mindste fra 1970'erne stort set har været tale om »en bastant række af indgreb i pris- og løndannelsen« (s. 3), gennemført som overordnede statslige tiltag uden at give de tilsigtede resultater, hvad angår betalingsbalance, investeringer og beskæftigelse.