Patientbetaling i sundhedssektoren - Palludan, Uffe (Økonomi & Politik, 2026)
*]:pointer-events-auto R6Vx5W_threadScrollVars scroll-mb-[calc(var(--scroll-root-safe-area-inset-bottom,0px)+var(--thread-response-height))] scroll-mt-[calc(var(--header-height)+min(200px,max(70px,20svh)))]" dir="auto" data-turn-id="request-6a953eb8-f024-83eb-b5e5-5868b7a4dc69-5" data-turn-id-container="request-6a953eb8-f024-83eb-b5e5-5868b7a4dc69-5" data-testid="conversation-turn-20" data-turn="assistant"><div class="text-base my-auto mx-auto pb-8 [--thread-content-margin:var(--thread-content-margin-xs,calc(var(--spacing)*4))] @w-sm/main:[--thread-content-margin:var(--thread-content-margin-sm,calc(var(--spacing)*6))] @w-lg/main:[--thread-content-margin:var(--thread-content-margin-lg,calc(var(--spacing)*16))] px-(--thread-content-margin)"><div class="[--thread-content-max-width:40rem] @w-lg/main:[--thread-content-max-width:48rem] mx-auto max-w-(--thread-content-max-width) flex-1 group/turn-messages focus-visible:outline-hidden relative flex w-full min-w-0 flex-col agent-turn" data-conversation-screenshot-content=""> <div class="min-h-8 text-message relative flex w-full flex-col items-end gap-2 text-start break-words whitespace-normal outline-none keyboard-focused:focus-ring [.text-message+&]:mt-1" dir="auto" tabindex="0" data-message-author-role="assistant" data-message-id="eb763983-a7c2-4e17-bedd-30f38e9a8104" data-message-model-slug="gpt-5-6" data-turn-start-message="true"> Med problemerne omkring fornyelsen af de praktiserende lægers overenskomst aktualiseredes spørgsmålet om indførelse af patientbetaling i forbindelse med almen lægehjælp. I denne artikel diskuteres det hensigtsmæssige i at opretholde det såkaldte gratisprincip. Indledningsvis diskuteres sundhedsydelsernes karakteristika. Dernæst omtales visitationssystemet i sundhedssektoren, og afslutningsvis gennemføres konsekvensberegninger til belysning af de økonomiske virkninger ved indførelse af en patientbetalingsordning.