Økonomi og Politik på Arbejdsmarkedet - Nielsen, Hans Jørgen (Økonomi & Politik, 2026)
*]:pointer-events-auto R6Vx5W_threadScrollVars scroll-mb-[calc(var(--scroll-root-safe-area-inset-bottom,0px)+var(--thread-response-height))] scroll-mt-[calc(var(--header-height)+min(200px,max(70px,20svh)))]" dir="auto" data-turn-id="request-6a8d67b4-9b90-83eb-8a1b-d6ffed991407-13" data-turn-id-container="request-6a8d67b4-9b90-83eb-8a1b-d6ffed991407-13" data-testid="conversation-turn-38" data-turn="assistant"><div class="text-base my-auto mx-auto pb-8 [--thread-content-margin:var(--thread-content-margin-xs,calc(var(--spacing)*4))] @w-sm/main:[--thread-content-margin:var(--thread-content-margin-sm,calc(var(--spacing)*6))] @w-lg/main:[--thread-content-margin:var(--thread-content-margin-lg,calc(var(--spacing)*16))] px-(--thread-content-margin)"><div class="[--thread-content-max-width:40rem] @w-lg/main:[--thread-content-max-width:48rem] mx-auto max-w-(--thread-content-max-width) flex-1 group/turn-messages focus-visible:outline-hidden relative flex w-full min-w-0 flex-col agent-turn" data-conversation-screenshot-content=""> <div class="min-h-8 text-message relative flex w-full flex-col items-end gap-2 text-start break-words whitespace-normal outline-none keyboard-focused:focus-ring [.text-message+&]:mt-1" dir="auto" tabindex="0" data-message-author-role="assistant" data-message-id="5ede41e8-6154-46b7-ab91-87f4cac949c6" data-message-model-slug="gpt-5-6" data-turn-start-message="true"> Regeringen skal helst ikke blande sig i overenskomstforhandlingerne. Alligevel spørger journalister hvert andet år i november og december, hvorledes den klarer overenskomstsituationen. Dette er det første problem i forholdet mellem arbejdsmarked og politik: Hvor meget må staten blande sig i arbejdsmarkedet? Men der er også det stik modsatte problem: Hvor meget skal arbejdsmarkedets parter blande sig i politik? Medlemskab af en organisation begrundes normalt med den pågældende person eller virksomheds placering på arbejdsmarkedet og ikke med politisk overbevisning. Men både fagforeninger og arbejdsgiverforeninger er politisk aktive. Naturligvis driver man lobbyvirksomhed for sine helt specifikke interesser. Det samme gør antenneforeninger, FDM og private virksomheder. Men der er også et mere generelt engagement. Fagforeningerne på socialdemokratisk side og Arbejdsgiverforeningen på borgerlig side.