Opsummering - Thomsen, Niels (Økonomi & Politik, 2026)
Forhandlingerne på konferencen har i mine øren afstukket følgende retningslinjer og problemstillinger for den videre udforskning af dansk genopbygningspolitik i årene 1948-52: For det første bør man se nærmere på, hvorledes de politiske strukturer og delingslinjer greb ind i formningen og motivationen af Marshallplanens gennemførelse. Banalt udtrykt, om man først og fremmest var bange for kommunisterne. Mere indviklet og mere realistisk: om hvorledes hele den politiske atmosfære, de politiske styrkeforhold og den offentlige opinion kom til at bestemme dels planens iværksættelse, dels den vej man konkret valgte at gå ved gennemførelsen af planen. Vi har lært, at det politiske aspekt var centralt, selvom man troligt må afvise at se planen alene i et koldkrigsperspektiv.