De økonomiske og politiske overvejelser ved beslutningen om deltagelse i Marshallplanen - Schmidt, Erik Ib (Økonomi & Politik, 2026)
Lad mig først sige, at Marshallplanen ikke var nogen plan. Jeg tror, det er ganske vigtigt for at forstå det, der er sagt og skrevet, at Marshallplanen startede som en idé, en stor idé, en vision. Man kan også sige en strategi. I moderne sprogbrug vil man måske snarere kalde Marshallplanen en proces, og det var en proces, der varede fire år. Der forelå ikke noget færdigt koncept for, hvad Marshallplanen indeholdt før i 1952/53, da den sluttede. På det tidspunkt kunne man sige: Dét var Marshallplanen; det var der ingen, der kunne have sagt på forhånd.