Kinas europabilleder i nyere tid - Østergaard, Clemens Stubbe (Økonomi & Politik, 2026)
Europa kendte Kina tidligere især i form af fransk, engelsk, tysk og portugisisk deltagelse i det, der blev betegnet ydmygelsens århundrede, den semi-koloniale periode efter 1850. Livet traktat-havnebyerne medførte en associering af udenlandske forbindelser med alskens moralsk fordærv og økonomisk opløsning. Det styrkede en xenofobisk populisme, som blandt andet sås Kulturrevolutionen og som stadig lejlighedsvis huserer, f.eks. 1980'ernes kampagner mod >>åndelig forurening«<. Hovedtendensen i partiets ledelse og bybefolkningen er dog en kosmopolitisk holdning til Kinas udvikling.