Velfærdsstat, mistillid og styrbarhed - Nannestad, Peter; Paldam, Martin (Økonomi & Politik, 2026)
*]:pointer-events-auto R6Vx5W_threadScrollVars scroll-mb-[calc(var(--scroll-root-safe-area-inset-bottom,0px)+var(--thread-response-height))] scroll-mt-[calc(var(--header-height)+min(200px,max(70px,20svh)))]" dir="auto" data-turn-id="request-WEB:0213a1c0-5dac-4c2d-aef8-bdfda9e5c446-15" data-turn-id-container="request-WEB:0213a1c0-5dac-4c2d-aef8-bdfda9e5c446-15" data-testid="conversation-turn-32" data-turn="assistant"><div class="text-base my-auto mx-auto pb-8 [--thread-content-margin:var(--thread-content-margin-xs,calc(var(--spacing)*4))] @w-sm/main:[--thread-content-margin:var(--thread-content-margin-sm,calc(var(--spacing)*6))] @w-lg/main:[--thread-content-margin:var(--thread-content-margin-lg,calc(var(--spacing)*16))] px-(--thread-content-margin)"><div class="[--thread-content-max-width:40rem] @w-lg/main:[--thread-content-max-width:48rem] mx-auto max-w-(--thread-content-max-width) flex-1 group/turn-messages focus-visible:outline-hidden relative flex w-full min-w-0 flex-col agent-turn" data-conversation-screenshot-content=""> <div class="min-h-8 text-message relative flex w-full flex-col items-end gap-2 text-start break-words whitespace-normal outline-none keyboard-focused:focus-ring [.text-message+&]:mt-1" dir="auto" tabindex="0" data-message-author-role="assistant" data-message-id="4e8c9049-34e4-4106-883d-f7ed354e5226" data-message-model-slug="gpt-5-6" data-turn-start-message="true"> Det er svært at styre et land, hvis vælgerne nærer for stor mistillid til regeringen. Denne artikel analyserer den grundlæggende hypotese, at mistilliden til regeringens evner øges/formindskes, når den økonomiske situation forværres/forbedres. Dette er næsten den ansvarlighedshypotese, der ligger til grund for den omfattende litteratur om VP-funktioner (valg- og popularitetsfunktioner). Under analysen er vi så stødt på et andet styrbarhedsproblem: velfærdsstaten. Vi finder nemlig, at vælgernes (mis)tillid til regeringens kompetence i højere grad påvirkes af deres personlige økonomi end af hensynet til samfundsøkonomien. Problemerne herved skal vi dog først diskutere i konklusionen.