Subnational EU-forvaltning- tendenser i 90'erne - Jensen, Lars Thore (Økonomi & Politik, 2026)
Efter mere end 20 års dansk medlemskab af EF/EU er der flere tegn på, at de subnationale forvaltningers – amters og kommuners – forhold til institutioner udenfor nationalstaten er under forandring. Mest synligt er det, når grupper af amter, enkelte amter og sågar enkelte kommuner – i ofte patetiske vendinger – erklærer, at de udgør en dansk region i et kommende Regionernes Europa. Fænomenet er ikke kun dansk. I generelle vendinger vurderer Colin Crawford (1992), »There is no doubt that the link between EC powers and the local authorities is becoming greater in terms of substantive issues« (p. 83). Argumentationen i Danmark følger en relativt lille og homogen befolkning på grund af andre mønstre end de dele af Europa, hvor separatismen og relativ økonomisk velstand/fattigdom gør Regionernes Europa til et mere kontroversielt tema på den politiske dagsorden.