Lobbyisme i praksis - Bregnsbo, Henning; Sidenius, Niels Chr. (Økonomi & Politik, 2026)
*]:pointer-events-auto R6Vx5W_threadScrollVars scroll-mb-[calc(var(--scroll-root-safe-area-inset-bottom,0px)+var(--thread-response-height))] scroll-mt-[calc(var(--header-height)+min(200px,max(70px,20svh)))]" dir="auto" data-turn-id="request-WEB:0213a1c0-5dac-4c2d-aef8-bdfda9e5c446-1" data-turn-id-container="request-WEB:0213a1c0-5dac-4c2d-aef8-bdfda9e5c446-1" data-testid="conversation-turn-4" data-turn="assistant"><div class="text-base my-auto mx-auto pb-8 [--thread-content-margin:var(--thread-content-margin-xs,calc(var(--spacing)*4))] @w-sm/main:[--thread-content-margin:var(--thread-content-margin-sm,calc(var(--spacing)*6))] @w-lg/main:[--thread-content-margin:var(--thread-content-margin-lg,calc(var(--spacing)*16))] px-(--thread-content-margin)"><div class="[--thread-content-max-width:40rem] @w-lg/main:[--thread-content-max-width:48rem] mx-auto max-w-(--thread-content-max-width) flex-1 group/turn-messages focus-visible:outline-hidden relative flex w-full min-w-0 flex-col agent-turn" data-conversation-screenshot-content=""> <div class="min-h-8 text-message relative flex w-full flex-col items-end gap-2 text-start break-words whitespace-normal outline-none keyboard-focused:focus-ring [.text-message+&]:mt-1" dir="auto" tabindex="0" data-message-author-role="assistant" data-message-id="7ca59202-f774-4407-a00b-ae6e4ce068f6" data-message-model-slug="gpt-5-6" data-turn-start-message="true"> I artiklen >>Lobbyisme i teoretisk belysning« har vi skildret en række makroteorier om samfundets indretning og beskaffenhed under overskrifterne >>Magtmønstre« og »Politiske strukturer og processer«. Vi har der søgt at placere lobbyismen i et overordnet teoretisk perspektiv. Vi definerer den pragmatisk og bredt som ikke blot »korridorpolitik«, men (i dag) alle »de uformelle og de mere formaliserede interaktioner mellem virksomheder, organisationer mv. og det politiske system« og »både de interaktioner, der foregår gennem mellemmænd, og de interaktioner, der går direkte fra for eksempel en virksomhed til et ministerium«. Lobbyismen som sådan spiller i denne brede sammenhæng en birolle side om side med så mange andre politiske ressourcer i den demokratiske samfunds evigt standende konkurrence om indflydelse. Som det uundgåelige ledsagefænomen til politik generelt møder vi den overalt, på alle niveauer og i alle faser af de politiske beslutningsprocesser; variationerne er utallige. Med benyttelse af den gængse kommunikationsmodel, så er der afsendere af vidt forskellig karakter og ligeså modtagere af lobbyisternes kommunikation og et teoretisk set ikke-endeligt antal mulige kanaler ad hvilke strømmen af budskaber kan gå.