Den etiske virksomhed - Thomsen, Steen (Økonomi & Politik, 2026)
*]:pointer-events-auto R6Vx5W_threadScrollVars scroll-mb-[calc(var(--scroll-root-safe-area-inset-bottom,0px)+var(--thread-response-height))] scroll-mt-[calc(var(--header-height)+min(200px,max(70px,20svh)))]" dir="auto" data-turn-id="request-WEB:431e3dd0-4683-4ede-a742-2988834cf7cf-18" data-turn-id-container="request-WEB:431e3dd0-4683-4ede-a742-2988834cf7cf-18" data-testid="conversation-turn-38" data-turn="assistant"><div class="text-base my-auto mx-auto pb-8 [--thread-content-margin:var(--thread-content-margin-xs,calc(var(--spacing)*4))] @w-sm/main:[--thread-content-margin:var(--thread-content-margin-sm,calc(var(--spacing)*6))] @w-lg/main:[--thread-content-margin:var(--thread-content-margin-lg,calc(var(--spacing)*16))] px-(--thread-content-margin)"><div class="[--thread-content-max-width:40rem] @w-lg/main:[--thread-content-max-width:48rem] mx-auto max-w-(--thread-content-max-width) flex-1 group/turn-messages focus-visible:outline-hidden relative flex w-full min-w-0 flex-col agent-turn" data-conversation-screenshot-content=""> <div class="min-h-8 text-message relative flex w-full flex-col items-end gap-2 text-start break-words whitespace-normal outline-none keyboard-focused:focus-ring [.text-message+&]:mt-1" dir="auto" tabindex="0" data-message-author-role="assistant" data-message-id="d08b20cd-2e0d-4f87-b531-b8359a541d23" data-message-model-slug="gpt-5-6" data-turn-start-message="true"> Etik er blevet moderne. Tendensen er tydelig i politik, offentlig administration, forskning og begynder også at vise sig i erhvervslivet. Og fænomenet er internationalt, f.eks. har mange udenlandske lærebøger i erhvervsøkonomi nu et appendiks eller et kapitel om etik, enkelte har ligefrem et afsnit med »etiske dilemmaer« efter hvert kapitel. Internationalt har bl.a. Etzioni (1988) og Binmore (1994) på teoretisk niveau beskæftiget sig intensivt med forholdet mellem etik og økonomi. Inden for erhvervsøkonomien er udkommet adskillige lærebøger i business ethics (f.eks. Hoffman & Frederick 1995), og der findes nu en veletableret »Journal of Business Ethics«. I Danmark har ikke mindst Peter Pruzan og Ole Thyssen slået til lyd for inddragelse af etiske hensyn i virksomhedsledelse, bl.a. i forbindelse med »etiske regnskaber« (f.eks. Thyssen 1988, Pruzan og Thyssen 1990).