Et scenarie for gennemførelsen af ØMU's tredje fase - Thygesen, Niels (Økonomi & Politik, 2026)
Det er fortsat et emne for offentlig debat i mange EU-lande om ØMU'ens tredie fase, der indledes med fastlåsning af kurserne mellem de deltagende landes valutaer og videreføres senest tre år senere ved den kommende fælles valutas afløsning af nationale penge, vil blive gennemført. Tvivlen skyldes især den mulige konflikt mellem den Maastricht Traktaten fastsatte seneste dato for starten på tredie fase 1. januar 1999 - og evnen til at opfylde adgangskravene - de såkaldte konvergenskrav inden for denne tidsfrist hos en række deltagerlande.