Den fællestyske møntunion- prognosernes fallit! - Müller, Marleen (Økonomi & Politik, 2026)
*]:pointer-events-auto R6Vx5W_threadScrollVars scroll-mb-[calc(var(--scroll-root-safe-area-inset-bottom,0px)+var(--thread-response-height))] scroll-mt-[calc(var(--header-height)+min(200px,max(70px,20svh)))]" dir="auto" data-turn-id="request-WEB:431e3dd0-4683-4ede-a742-2988834cf7cf-15" data-turn-id-container="request-WEB:431e3dd0-4683-4ede-a742-2988834cf7cf-15" data-testid="conversation-turn-32" data-turn="assistant"><div class="text-base my-auto mx-auto pb-8 [--thread-content-margin:var(--thread-content-margin-xs,calc(var(--spacing)*4))] @w-sm/main:[--thread-content-margin:var(--thread-content-margin-sm,calc(var(--spacing)*6))] @w-lg/main:[--thread-content-margin:var(--thread-content-margin-lg,calc(var(--spacing)*16))] px-(--thread-content-margin)"><div class="[--thread-content-max-width:40rem] @w-lg/main:[--thread-content-max-width:48rem] mx-auto max-w-(--thread-content-max-width) flex-1 group/turn-messages focus-visible:outline-hidden relative flex w-full min-w-0 flex-col agent-turn" data-conversation-screenshot-content=""> <div class="min-h-8 text-message relative flex w-full flex-col items-end gap-2 text-start break-words whitespace-normal outline-none keyboard-focused:focus-ring [.text-message+&]:mt-1" dir="auto" tabindex="0" data-message-author-role="assistant" data-message-id="0706bee8-d90a-4706-aba4-2521ac95d663" data-message-model-slug="gpt-5-6" data-turn-start-message="true"> I kølvandet på den monetære, økonomiske og sociale union mellem de to tyske stater 1. juli 1990 har Østtyskland oplevet et drastisk sammenbrud i store dele af den oprindelige produktion, et tab som etableringen af ny produktion først efter fem år har formået at opveje. Den østtyske arbejdsløshed er fortsat katastrofalt høj, og trods en kraftig østtysk vækst fra slutningen af 1991 hviler denne endnu ikke i sig selv, men subsidieres fortsat af bl.a. omfattende vesttysk finansierede investeringsfremmeforanstaltninger. De årlige kapitaloverførsler fra vest til øst er enorme, og med en resulterende fordobling af statsgælden samt et mærkbart øget skattetryk betaler Vesttyskland en høj pris for genforeningen. Det første års genforeningsboom i Vesttyskland ebbede hurtigt ud. Siden har Østtysklands økonomiske afhængighed tilsyneladende lagt en dæmper på den vesttyske vækst.