Forskningsforvaltning og forskningspolitik: En diskussion af udviklings tendenser relateret til struktur, proces og indhold - Hansen, Hanne Foss (Økonomi & Politik, 2026)
Forskningsindsatsen i den offentlige sektor beløb sig i 1993 til i alt 6,5 mia. kr. (Forskningsministeriet, 1995b). Og beløbet er ikke blevet mindre i de seneste år. Indsatsen forvaltes af 14 forskellige ministerier (se nærmere i Forskningsministeriet, 1996e) og udføres på en lang, lang række af forskningsinstitutioner. Samlet er der tale om et omfattende og komplekst system af stor betydning for vidensudvikling i bred forstand. Det er såvel ud fra et samfundsøkonomisk som et demokratisk synspunkt vigtigt, hvordan forvaltningen af systemet foregår og udvikles. På trods af dette er forskningsforvaltning og forskningspolitik imidlertid et underbelyst emne i dansk samfundsvidenskab. Denne artikel vil prøve at råde en lille smule bod på denne situation ved på et overordnet plan at diskutere de udviklingstendenser, der er karakteristiske i forskellige dele af det offentlige forskningssystem.