Indvandrerne, arbejdsmarkedet og dansk nationaløkonomi - Necef, Mehmet Ümit (Økonomi & Politik, 2026)
Når man skal hæve sig over virvaret af synspunkter i en hvilken som helst debat og udpensle de store linjer, laver man noget, idéhistorikere kalder diskursanalyse. En diskurs er de overordnede synspunkter, som bestemmer, hvordan man overhovedet taler om et emne, og hvilke spørgsmål man kan stille til den sociale virkelighed. Formuleret med filosoffen Foucaults ord bestemmer en diskurs, hvordan en problematik italesættes. Hvis en person taler på en anden måde om et bestemt emne eller fremsætter nogle helt andre og nye spørgsmål, kan han risikere at blive beskyldt for at være uvidenskabelig, unødvendigt provokerende osv. Med andre ord vil han falde uden for diskursen. Imidlertid har idéhistorien gang på gang vist, hvordan synspunkter, der var blevet angrebet af den gangbare diskurs' vogtere, efterhånden har vundet indpas og selv er blevet den dominerende diskurs – blot for efterhånden selv at blive mål for ny kritik og problematiseringer.