Den Europæiske Stat: Nogle reflektioner - Dosenrode, Søren; Dosenrode, Andrea (Økonomi & Politik, 2026)
Med sin tale på Humboldt Universitetet den 12. maj 2000 bragte Tysklands udenrigsminister Joschka Fischer diskussionen om EU's »finalitet« tilbage på banen, både politisk og teoretisk. EU står over for flere store udfordringer, bl.a. med hensyn til østudvidelsen, EU's udenrigspolitiske handlingskapacitet og det såkaldte »demokratiunderskud«. Fischer udtalte, at løsningen var (2000): »[t]he transition from a union of states to full parliamentarization as a European Federation«. Frankrigs præsident, Jacques Chirac, var mere tilbageholdende, da han den 27.6.2000 talte om EU's fremtid, men også han ønskede et stærkt EU, der kunne udvikles omkring en »pionergruppe af stater«, der kunne arbejde på integration i dybden.