Landbrugspolitikkens økonomisk-teoretiske fundament - Skjalm, Karsten (Økonomi & Politik, 2026)
Handelen med landbrugsvarer udgør kun ca. 4 % af den samlede globale handel med varer og tjenesteydelser (WTO, 2001a). Ikke desto mindre har spørgsmål, der knytter sig til handelen med landbrugsvarer, i mange år haft stor indvirkning på den politiske udvikling i det multilaterale handelssystem. Under Uruguay-runden (1986-94) bestemte landbrugsforhandlingerne ikke blot tempoet i gennemførelsen af runden (som først blev afsluttet 3½ år efter tidsplanen), men også i nogen grad dybden og rækkevidden af de aftaler, der blev indgået på andre områder. Dette vil med stor sandsynlighed også blive tilfældet i den kommende handelsrunde, Doha-runden, der blev indledt i januar 2002. Som WTO's generaldirektør Mike Moore udtalte på World Economic Forums møde i New York i februar 2002: »Denne runde vil ikke blive afsluttet, hvis landbrugsforhandlingerne ikke bevæger sig. Det vil blive en 300 års runde og ikke en treårs runde«.