En ny praksis i et nyt fælles skab? - den åbne koordinations metode i EU - Haahr, Jens Henrik (Økonomi & Politik, 2026)
En ny måde at skabe politik på har etableret sig i EU: Den »åbne koordinationsmetode«. Vi kan forstå metoden som medlemsstaternes svar på en dobbelt udfordring: at skabe effektivt og nødvendigt samarbejde uden at øge EU's formelle kompetencer. Men det er mere frugtbart at se den åbne koordination i et bredere perspektiv: som et tidstypisk fænomen, hvor styring bliver styring gennem overvågning, måling og kontrol, men samtidig en styring, som åbner nye muligheder for handling og samarbejde og respekterer en bestemt frihed hos deltagerne. Samtidig mener jeg, at den åbne koordination i dag afspejler, at en idé om en europæisk identitet har fået fodfæste.