Det handlende og integrerende menneske i arbejdslivet - Nielsen, Kjeld (Økonomi & Politik, 2026)
Lønarbejdet er den mest udbredte arbejdsform i det moderne kapitalistiske samfund. De ulønnede former for arbejde uden for arbejdslivet, dvs. i familien, politiske foreninger etc., er også udbredte, men bliver ikke i samfundet værdi- og prissat på samme måde som lønarbejdet eller arbejdet i erhvervsmæssig virksomhed. De lønnede arbejdsformer i organisationer er især blevet udsat for væsentlige forandringer i de sidste 20-30 års samfundsudvikling. En analyse af arbejdsbegrebet knytter sig derfor i nærværende artikel til lønarbejdet og dets forandringer. Lønarbejdet og dets krav ændrer sig med den teknologiske og organisatoriske udvikling i virksomheder og institutioner. Det særlige i denne forandring er, at udviklingen kræver en aktiv og deltagende medarbejder – en medarbejder, som gennem sine handlinger integrerer sig i arbejdsfællesskabet (Nielsen & Christensen, 2001, 2002). I udviklingen af arbejdsprocessernes krav og arbejdets integrationsprocesser vil der altid være et behov for en aktiv deltagelse blandt deltagerne i forandringsprocesser. Det moderne lønarbejde kan derfor beskrives både som et arbejde, der på godt og ondt er aktivt handlende og virker integrerende i et socialt liv.