Virksomhedernes sociale ansvar er at øge deres profit - Friedman, Milton (Økonomi & Politik, 2026)
Når jeg hører veltalende forretningsmænd tale om »virksomhedernes sociale ansvar inden for et system, hvor det frie initiativ hersker«, minder det mig om den smukke linje om en franskmand, der i en alder af 70 år opdagede, at han havde talt prosa hele sit liv. Forretningsmændene tror, at de forsvarer det frie initiativ, når de påstår, at erhvervslivet ikke »kun« tænker på profit, men også på at fremme ønskværdige »sociale formål«; at virksomhederne har en »social samvittighed« og tager deres ansvar alvorligt med hensyn til at fremme beskæftigelsen, afskaffe diskrimination, undgå forurening og hvad der ellers måtte være af slagord blandt samtidens generation af reformatorer. Faktisk prædiker de – eller ville gøre det, hvis de selv eller andre tog dem alvorligt – for en ren og uforfalsket socialisme. Forretningsmænd, der taler på denne måde, er gale stråmænd for de intellektuelle kræfter, der har undermineret grundlaget for et frit samfund i flere årtier.