Europæisk udenrigspolitiks forfatning- forfatningens udenrigspolitik - Jørgensen, Knud Erik (Økonomi & Politik, 2026)
I en periode, hvor europæisk politik har ladet sig lokke i forfatningsfælden, fremstår Den Europæiske Unions udenrigspolitik i offentligheden som en ruin. Specielt den politiske udvikling omkring krigen mod Irak demonstrerede, at dele af den fælles politik var og er i en elendig forfatning (Jyllands-Posten, 16. februar 2003; The Independent, 10. marts 2003). Det synes, som om medlemsstaterne befinder sig i et konstant dilemma, hvor de det ene øjeblik vil den fælles udenrigspolitik, hvorfor de tager beslutning om stadigt mere forpligtende bestemmelser, for det næste øjeblik så alligevel at vælge fælles handling fra. Desuden synes specielt de større medlemsstater at have en tendens til at opfatte udvalgte udenrigspolitiske områder som værende for vigtige til at blive håndteret inden for rammerne af den fælles udenrigspolitik. Endelig bidrager den uafklarede forfatningsmæssige situation til den generelle usikkerhed vedrørende europæisk udenrigspolitiks kvaliteter.