Økonomiske aspekter af el-markedets konkurrencepolitik - Nielsen, Claus Kastberg; Møllgaard, Peter (Økonomi & Politik, 2026)
Med liberaliseringen af elektricitetssektoren i Norden og introduktion af konkurrence i Danmark ved Elforsyningsloven er det blevet relevant at regulere el-markedet ved hjælp af konkurrencelovgivningen. I det følgende redegør vi for, hvordan den økonomiske videnskab kan bidrage til den konkurrenceretlige analyse. Vi vil først vise, hvordan økonomisk analyse kan bidrage til afgrænsningen af det relevante geografiske marked. Dernæst forklares metoder til at afsløre misbrug af dominerende stilling. Endelig vil vi tage skridtet videre og argumentere for, at et konkurrenceretligt indgreb nogle gange er second best. Nogle gange kan det konkurrenceretlige problem i stedet løses via et ændret design af markedet. Man kan for eksempel ændre de markedsmekanismer, som bestemmer priser og mængder i markedet, og man kan ændre de regelsæt, som virksomhederne er underlagt.