Har den europæiske beskæftigelsesstrategi indvirkning på national staternes beskæftigelsespolitik? - Greve, Bent (Økonomi & Politik, 2026)
Denne artikel vil analysere om den strategi for beskæftigelsen, som blev iscenesat på supranationalt niveau med Amsterdam-traktaten i 1997, har haft nogen indvirkning på nationalstaternes beskæftigelsespolitik. Det er samtidig en indikator på om den åbne koordinationsmetode kan være et egnet styringsinstrument i den europæiske udvikling, jf. i øvrigt Borras og Greve (2004). Den åbne ko ordinationsmetode afspejler en større vægt i EU på anvendelse af bløde styringsinstrumenter gennem benchmarking i stedet for hårde styringsinstrumenter, og en forventning om læring af de gode eksempler. Spørgsmålet er, om den bløde metode er i stand til at gennemsætte andre ændringer end dem som alligevel ville være kommet i de enkelte medlemslande?