Kommunalreformens effekter1 - Ejersbo, Niels (Økonomi & Politik, 2026)
Danmark er på nuværende tidspunkt i gang med implementeringen af, hvad der er kaldt den største reform af den offentlige sektor nogensinde. På trods af et omfattende analysearbejde i form af strukturkommissionens rapport er der, som ovenstående citater også vidner om, langt fra enighed eller sikkerhed om reformens effekter – tværtimod. Vil skabelsen af større enheder give en økonomisk gevinst i form af stordriftsfordele eller vil det sætte regioner og kommuner under et økonomisk pres, der vanskeliggør udviklingen af tidssvarende serviceydelser? Regeringen har karakteriseret reformen som en decentralisering af kompetence til lavere niveauer og som en styrkelse af demokratiet. Andre ser det som en markant centralisering og et angreb på det lokale selvstyre.