Størrelseseffekter i den danske sygehussektor – og mulige forklaringer herpå - Kastrup, Anders; Barfoed, Olaf (Økonomi & Politik, 2026)
I forbindelse med nyere reformer af det danske sygehusvæsen har specielt sammenhængen mellem sygehusstørrelse og produktivitet påkaldt sig stor interesse blandt de politiske beslutningstagere. Bag interessen har der ofte ligget en forventning om, at man gennem en koncentration af produktionen på færre, større og samtidig mere specialiserede sygehuse kan opnå gevinster med hensyn til den økonomiske efficiens (Ankjær-Jensen & Christensen, 2003: 4). Interessen har allerede udmøntet sig i, at antallet af især de små sygehuse er faldet betragteligt over de seneste 20 år.