Sporskifte i dansk sundhedspolitik? - Vrangbæk, Karsten; Martinsen, Dorte Sindbjerg (Økonomi & Politik, 2026)
Sundhedspolitikken i Danmark har siden 1970ernes kommunalreform været præget af en formel decentralisering af ansvar til det amtslige niveau kombineret med national rammelovgivning. Hertil kommer det mere eller mindre formaliserede samspil mellem nationale og amtslige myndigheder via økonomiaftaler, specialeplanlægning, uddannelse mv. Dette decentrale velfærdsspor i sundhedspolitikken er i det seneste tiår blevet udfordret af en stigende statslig aktivisme. Nationale regeringer og folketinget har vist en stigende interesse for sundhedspolitik, og vi har set flere forsøg på national styring end tidligere. Denne udvikling er kulmineret med aftalen om strukturereform, som blev indgået i sommeren 2004 mellem regeringen og Dansk Folkeparti. Aftalen om strukturreform indebærer en afvikling af amterne til fordel for fem nye regionale myndigheder og en overflytning af en række kompetencer til henholdsvis kommunalt og statsligt niveau.