Fra åben til reguleret økonomi - Andersen, Steen; Jacobsen, Kurt (Økonomi & Politik, 2026)
Udbruddet af krigen i Europa i 1914 havde umiddelbare økonomiske konsekvenser for det neutrale Danmark, med prisstigninger og vareknaphed. Allerede den 7. august 1914 vedtog Rigsdagen »August-loven«, som autoriserede indenrigsminister Ove Rode til at fastsætte priser og foretage ekspropriationer. Det faktiske instrument til at regulere økonomien blev Den Overordentlige Kommission (DOK). Artiklen fokuserer på den politiske diskussion om, hvordan økonomien skulle reguleres, og på de konflikter — blandt andet mellem industrilederen Alexander Foss og Ove Rode — som prægede reguleringspolitikken.