»Fare, fare krigsmand« – Den skjulte religion i krig - Brænder, Morten (Økonomi & Politik, 2026)
Artiklen handler om soldaterofret på samfundsmæssigt og individuelt niveau. Offerhandlinger handler om religion — ikke nødvendigvis i traditionel, essentialistisk forstand, men i funktionel henseende: det forfatteren kalder den »skjulte religion«, den religionslignende dyrkelse af samfundets enhed. Med udgangspunkt i studier af soldaterofferets funktion i det amerikanske samfund og en analyse af sanglegen »bro, bro, brille« argumenteres i første del for, hvordan soldaterofret ikke alene begrundes, men selv tjener en begrundende funktion: soldaten viser, at samfundet er værd at dø for ved at dø i nationens navn. Anden halvdel handler om, i hvis navn amerikanske soldater faktisk dør — et forhold, der har undergået kraftige forandringer gennem det seneste århundrede.