Fra reguleret til ureguleret marked for private lejeboliger - Christoffersen, Henrik (Økonomi & Politik, 2026)
Den danske private lejeboligsektor er i princippet underkastet huslejeregulering, men i dag er under halvdelen af de private lejeboliger egentligt huslejeregulerede, og der foregår en bevægelse mod et frit fungerende marked. Artiklen undersøger de historiske processer bag dette resultat i en situation uden politisk vilje til at røre reguleringen, og afprøver tre teser: »past dependency« (reguleringen fastholdes, fordi den nu engang findes), omfordeling (lejeboliger er velegnede som omfordelingskanal, fordi de i et vist omfang er et perifert/inferiørt gode) og ikke-beslutning (tilsyneladende ubetydelige beslutninger kan åbne for fundamentale forandringer over tid). Den historiske analyse leder frem til en diskussion af vilkårene for en fremtidig markedsbaseret privat lejeboligsektor.